IMG_1414

Hogy kerültetek kapcsolatba a BBM‐el?

­ Az önkormányzatnál a családgondozó szolgálaton keresztül.

Mióta támogat titeket a BBM?

­ Ez a második alkalom, tehát egy hónapja.

Hányan vagytok a családban?

­ Hárman vagyunk. Két kicsi gyerek van, az egyik 6 éves, a másik 12.

Mennyi pénzből éltek havonta?

­ Ez változó. Eddig hatvanezer forintból éltünk, de úgy néz ki, hogy egy peres eljárás eredményeként kapunk még plusszban, úgyhogy most nyolcvanezer forintra emelkedik.

Mi az amit fontosnak tartasz elmondani magatokról?

­ Voltunk annyira mélyen, hogy bementem az önkormányzathoz, hogy nem tudok a gyerekeknek enni adni, de azt gondolom, hogy ezt az időszakot is ki lehet tölteni hasznosan. Amíg az ember otthon van, addig is lehet valamit tanulni, akár önszorgalomból, vagy el lehet kezdeni varrni, nyelvet tanulni. Fontos, hogy meglássák mások is, hogy először is önhibáján kívül is kerülhet az ember ilyen helyzetbe, és ha már ilyen helyzetben van, bele kell kapaszkodni valamibe. Akár abba, hogy nyelvet tanulok, mert vannak ingyenes csere csoportok. Figyelni kell arra is, hogy a gyerekek ebből minél kevesebbet vegyenek észre, ami ugye nehéz, ha néha enni sincs mit. Kárpótólni akarom őket, ezért nagyon sokat programozunk. Nagyon sok ingyenes lehetőség van, játszóterek, kiránduló helyek, amikkel az ember a gyereknek meg tudja adni az élményt. Ha van BKV bérlet, akkor fel kell ülni a BKV hajóra, hisz a gyerekeknek ez egy hajókirándulás, Volt olyan is, hogy 136 cm alatt be lehetett ingyen menni az állatkertbe. Ezeket nézni kell, figyelni kell és kérdezni. Nem is gondoltam volna, hogy több a programunk most, hogy bajban vagyunk, mint korábban. Vagy például az ember nem is hinné, mennyire jól lehet vadgesztenyével mosni. Kipróbáltuk, és jobb, mint a mosópor ☺ Rengeteget tanulok ebből a helyzetből. Nem gondoltam volna azt sem, hogy a barterezés működik. Mivel beszélek nyelveket, volt, hogy csokiért cserébe segítettem nyelvet tanulni. Az ember legyen élelmes, mert ez egy tök jó város és mindig van mit csinálni.

Van akire számíthattok?

­ Nincs. Válófélben vagyok, szüleim, testvéreim nincsenek, régi barátaim szinte mind külföldön. Igazából nekünk itt senki nem maradt. Vannak új barátok, de mindent a nulláról kellett kezdeni. Voltak régi kollégák akik segítettek, de ezt önállóan kell megoldani, mert rámennek a kacsolatok.

Mit szeretnétek elérni a az elkövetkező években? Milyen vágyaitok vannak?

­ Nagyon jó lenne, ha találnék munkát és ha lezárulna a válóper. Jó lenne egy kis létbiztonság. Az önkormányzat nagyon sokat segít, mindenben amiben tudnak.

Mit tudsz tenni azért, hogy ezek meg is valósuljanak?

­ Amivel most tudom magunkat segíteni az a varrás, fordítás. Mindent megpróbálok, de jó lenne egy állandó munka.

Ha lehetne egy kivánságod, ami most azonnal valóra válhatna, mi lenne az?

­ A legfontosabb az lenne, ha lezárulna a válóper és megtörténne a vagyonmegosztás. Ekkor egyenesbe jönnénk, de már évek óta tart. Ki vagyunk zárva a saját otthonunkból. Szeretnénk visszakapni a saját dolgainkat, a ruháinkat, a gyerekek játékait, a saját életünket, hogy ne másoktól kelljen kérni. Ha mindent újra meg kell venni, mert nem engednek hozzáférni semmihez, és vannak olyan dolgok amiket muszáj megvenni, miközben megvolt mindenünk, az is kiadás. A bíróság ebben segíthetne, de nagyon lassú az ügyintézés és ebbe tönkre megyünk.