A Budapest Bike Maffia ételmentő projektjének a célja, hogy a fogyasztásra alkalmas meleg ételt, valamint egyéb élelmiszert megmentsük azáltal, hogy az arra rászorulóknak eljuttatjuk, nevezetesen elsősorban hajléktalan szállókra, de tervezzük egyéb lehetőségek felkutatását is (pl: anya otthonok, családok átmeneti otthona, melegedők stb.).

Tevékenységünk nem csupán hazai szinten fontos, valójában globális célokat szolgál. Az ENSZ 2015-ben meghatározta 17 globális célkitűzését, amelyek közül háromra is választ nyújtunk. Ezek az alábbiak:

  1. Az éhezés megszűntetése
  2. Felelős fogyasztás
  3. Bolygónk védelme

Tevékenységünk során tehát csökkentjük Magyarországon az éhezést, felhívjuk a figyelmet a közös társadalmi felelősség vállalásra, tudatosságot növelünk, valamint azáltal, hogy csökkentjük az élelmiszer pazarlást, közvetlenül hozzájárulunk a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

 

A projekt folyamata lépésről lépésre:

Ételmentéssel, a Bike Maffiával már régóta foglalkozunk, de kapacitás hiányában többször el kellett utasítanunk a felajánlásokat. Egy új kialakulóban lévő csapatnak köszönhetően ez most új lendületet vesz.

 

A Bike Maffia, erre fejlesztett rendszerébe regisztrálhatsz, ezután kitöltöd a felajánlás mezőket. A küldés után autósaink “lecsaphatnak” az adományodra és elviszik hajléktalan szállókra, melegedőkbe, családok átmeneti otthonaiba, illetve olyan helyekre, ahova egyáltalán nem, vagy ritkán jut reggeli, vacsora. Amennyiben felajálóként regisztrálnál, előtt kérjük töltsd ki ezt az űrlapot.

 

  1. Milyen típusú élelmiszerről van szó?

Meleg étel / levesek, szendvicsek, sós vagy édes sütemények, pékáruk, gyümölcsök, tartós élelmiszerek. Fontos, hogy egészségügyi kockázata miatt majonézes, gombát vagy nyers tojást tartalmazó ételeket nem szállítunk tovább.

 

  1. Hol található az élelmiszer, ki a felajánló? 

Csapattagjaink névvel, címmel, telefonszámmal ellátott értesítést kapnak egy zárt facebook csoporton keresztül. További fontos információ, hogy mettől meddig lehet az ételekért menni.

 

  1. Milyen mennyiségű élelmiszerről van szó? 

Fontos, hogy meleg ételnél 50 adag, pékáru és szendvics esetén 50 adag étel alatt nem indítunk autót, illetve cargo / utánfutós biciklit. Itt arra kérjük a felajánlókat, hogy igyekezzenek maguk megoldani az elszállítást valamint helyeket javaslunk ebben az esetben.

 

  1. Van e szállításra alkalmas tároló egység? 

A felajánlók egy része nincs felkészülve tároló dobozokkal a tovább adományozásra. Erre a felhívásban kitérünk és megkérjük őket, hogy próbáljanak meg erről maguk gondoskodni.

 

Az önkéntes csapattagok részére készítettünk egy listát címmel és telefonszámmal arra vonatkozólag, hol veszik át a felajánlásokat. Ez a lista jelenleg hajléktalanszállókat, nappali és éjszakai melegedőket, továbbiakban családok átmeneti otthonait, anyaotthonokat tartalmaz.

 

      5. Leszállítás és mi van utána? 

Tagjainkat minden esetben arra kérjük, hogy fotót készítsenek az átvételről és az átadásról is. Ezeket a képeket a facebook csoportba töltik fel. Továbbá vezetünk egy táblázatot, amelyben havonta összesítjük a kiszállított élelmiszert.