kikvagyunk

A Budapest Bike Maffia (BBM) Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak.

Az alaptevékenységünk az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.

 

MILYEN TERÜLETEKEN SEGÍTÜNK?

Piaci adománygyűjtés:

Minden vasárnap jelen vannak önkénteseink a Szimpla Kert őstermelői piacán (Budapest, VII. kerület, Kazinczy u. 14.), ahol az az adományozó vásárlók egy vászontáskát kapnak tőlük, melyet a piacon beszerezhető árukkal tölthetnek meg. Az adományokat rászoruló nagycsaládosoknak szállítjuk ki.

“Közös Lábos” főzések: 

Rendszeres időközönként, szintén a Szimpla Kertben, a Közös Lábos közösségi főzés keretén belül önkénteseink készítik el a napi menüt, melyet a piacra látogatók megvásárolhatnak. A befolyt összeget élelmiszerekre fordítjuk és azokat kerékpárral szétosztjuk a rászorulók között.

Közösségi főzések:

Havi több alkalommal szervezünk egyedi közösségi főzéseket, esetenként más civil szervezetek bevonásával. Itt az önkénteseinek adomány alapanyagokból meleg ételt készítenek, amelyet még frissen bedobozolunk, és hajléktalanoknak, családoknak szállítunk ki kerékpárral.

Menhelyek és más intézmények támogatása:

Folyamatosan követjük a nehéz helyzetben lévő, de szakmailag fontos munkát végző szervezetek munkáját, amelyhez lehetőség szerint igyekszünk támogatást nyújtani. Például rendszeresen szervezünk biciklis túrákat a szentendrei Árvácska állatmenhelyre, akiket többek között állateledellel, kutyasétáltatással segítünk, vagy több alkalommal gyűjtöttünk és szállítottunk adományokat a Wesley János óvodába.

Egyéb akciók:

Egy-egy aktuális problémára vagy krízishelyzetre reagálva, számos egyedi akciót is szervezünk. Ezek erőssége, hogy – köszönhetően kiterjedt kapcsolati hálónknak – nagy létszámú önkéntes azonnal mozgósítható akár figyelemfelhívásra, akár segítségnyújtásra. Ide soroljuk többek között a “Megyünk mint a birkák” akciónkat, vagy részvételünket 2013 tavaszán az árvízi mentésben.

 

HOGYAN VÁLASZTJUK KI A TÁMOGATOTT CSALÁDOKAT?

A Budapest Bike Maffia egyszerre négy állandó családot támogat akcióival. Azért döntöttünk emellett, mert tapasztalataink alapján a beérkező adomány mennyisége így jelent valódi segítséget: a főként élelmiszer adományokat így tudjuk a leghatékonyabban elosztani, tényleges segítségként eljuttatni a nehéz helyzetben lévő családokhoz. Természetesen minden családot átlátható módon és körültekintően igyekszünk kiválasztani, az alábbi feltételek alapján:

  • Budapest belső kerületekben éljen (V, VI, VII, VIII), mivel a gyűjtés és a kerékpáros kiszállítás is itt zajlik;
  • legyen kapcsolatunk a családsegítőjével, családgondozójával, visszajelzéseket kaphassunk róluk;
  • a kiválasztáshoz szükséges a családsegítő ajánlása;
  • a család vállalja a külső megjelenéseket, pl. szerepeljen a fotón, mellyel igazoljuk, hogy átadtuk az adományokat;
  • a család vállalja a folyamatos együttműködést a BBM-mel.

Alkalmanként, egyedi akcióktól és a beérkezett adomány mennyiségétől függően plusz 4 családot tudunk még támogatni, akik szintén a fenti feltétel rendszer mellett kerülnek be a támogatotti körünkbe. A családok helyzetét folyamatosan követjük, és addig igyekszünk támogatni őket, amíg helyzetük stabilizálódik. A családok kiválasztásáról és támogatásáról szívesen adunk további információt a  bbm@bbm.hu e-mail címen.