Vajon jól ítélünk meg másokat? Helyes-e az első gondolatunk? Jó-e az, hogy sztereotipiák alapján, negatívan bíráljuk azokat, akik kénytelenek az utcán élni? Sokuknak óriási munka, szerencse és rengeteg segítség kellene ahhoz, hogy újra méltóan élhessenek. Belegondolunk-e abba, hogy micsoda világot élünk, amikor a hajléktalan embereket az utca tartozékainak látunk, átlépünk felettük, vagy elmegyünk mellettük. Sőt meg is ítéljük őket, hivatkozva arra butaságra, hogy mindenki amennyije van annyit … khm, mindenki kizárólag maga tehet a sorsáról. Sokkal inkább az a rendszer és gondolkodás helytelen amiben és amivel élünk, hogy képesek vagyunk látni, de nem segíteni. Mi több, még bűnözőként is tekinteni rájuk…

Az országnak az összefogásról kellene szólnia végre, mert óriási a krízis. Szétszakítottak minket, megosztottak lettünk, fröcsögünk, haragszunk, panaszkodunk és csak megyünk félvakon előre, megyünk mint a birkák.

Ezen gondolatok mentén indultunk el, amikor kitaláltuk a “Megyünk, mint a bír(k)ák” akciót. Az ötlet egyszerű: mindenkinek vannak pozitív tulajdonságai, készségei, mutassuk meg ezeket, nézzük ezzel a szemmel a világot! A megvalósítás során kiültünk Budapesten a Batthány térre, ahol minden arra járó – kortól, nemtől, lakhatási körülménytől, bármitől függetlenül – ráírhatta egy jó tulajdonságát egy táblára, amellyel lefotóztuk. 

Milyen más is így a világ…Nem lenne jobb, a pozitívumok felől kezdeni az “ítélkezést”? Rajtunk múlik.

 

Videók


<<Vissza az Akciókhoz